Hoe herken je de juiste partner

Hoe herken je de juiste partner

afspraak emotioneel geluk herkennen kennismaking partnervoorstel patroon romantiek

Miranda krijgt een partnervoorstel en ze belt Charles op. Hij reageert een beetje kortaf, zegt dat hij visite heeft en later wel terugbelt. De volgende dag belt Miranda weer, nou zal die visite toch wel weg zijn? Het gesprek verloopt wat traag, Charles is niet spontaan in zijn reactie, Miranda heeft het gevoel dat ze alles uit hem moet trekken. Ze twijfelt of ze wel een afspraak wil maken. Wat vind je van het gedrag van Charles? Is de twijfel van Miranda terecht?

Onveilige hechting

Hopelijk heb je mijn vorige blogs gelezen en herken je de patronen. Het patroon van een onveilige hechting. In dit geval niet van Charles, maar juist van Miranda. Zij heeft er geen begrip voor dat Charles visite heeft. Ook geeft ze hem niet de kans om terug te bellen zoals afgesproken was, maar belt ze hem zonder na te gaan of het hem wel gelegen komt. Dat het gesprek niet lekker loopt, ligt niet aan Charles zoals Miranda veronderstelt, maar heeft alles met haar manier van optreden te maken.

Levendig gesprek

Stel dit wordt niets en Miranda krijgt een tweede partnervoorstel, ditmaal met Robert. Robert belt gelijk en er ontstaat een levendig gesprek waarin ze elkaar vertellen over hun hobby’s en liefhebberijen, de dagelijkse bezigheden en zelfs hun dromen voor de toekomst. Na afloop van het gesprek is Miranda blij en enthousiast. Ze heeft zin om Robert te ontmoeten. In het gesprek is Robert spontaan, hartelijk en onderhoudend. Hij blijkt veel gevoel voor humor te hebben. Miranda voelt al kriebels in haar buik. Dit voelt goed! Wat denk je? Is dit terecht?

Contact rustig opbouwen

Als je mijn vorige blogs over hechting gelezen hebt, weet je inmiddels al dat er geen enkele garantie is, dat Robert goed relatiemateriaal is. Dat kun je simpelweg nog niet beoordelen. Als Miranda en Robert ook maar enige kans op een duurzame relatie willen hebben, zullen ze zichzelf moeten beheersen. Loop je te hard van stapel, dan is de kans groot dat de relatie binnen anderhalf jaar eindigt. Gezien het telefoongesprek is daar kans op. Alleen als ze zich inhouden en het contact nu rustig opbouwen, zodat er echt een fundament kan groeien, maken ze een kans. Want of iemand de juiste partner voor je is, kun je pas na verloop van tijd beoordelen. Mensen met een veilige hechting worden niet overweldigd door hun emoties, maar blijven rustig en effectief, vertrouwen erop dat de toekomst zich wel wijst.

Hoe kun jij een veilige partner voor de ander zijn

  • Wees beschikbaar en bereikbaar als de ander je nodig heeft, hou contact.
  • Steun de ander op een onopvallende manier
    • Laat de ander zelf zijn of haar leven leiden en problemen oplossen zodat zijn eigenwaarde steviger wordt.
  • Wees bemoedigend, positief en vol vertrouwen.

En hoe weet je of jouw partner veilig voor jou is

  • Merk je dat de ander zijn/haar best doet om jou je goed te laten voelen?
  • Neemt de ander jouw zorgen serieus? Luistert hij/zij naar je?
  • Merk je dat de ander niet alleen naar de inhoud van je woorden luistert maar ook emotioneel probeert af te stemmen op jou?

Als je merkt dat je partner oprecht in jouw geluk geïnteresseerd is, heb je van mij groen licht om iets moois van deze relatie te maken!

Voor een wetenschappelijke onderbouwing verwijs ik graag naar het artikel: Working Models of Attachment: Implications for Explanation, Emotion, and Behavior (Collins, 1996).

Er komen steeds meer singles bij. Uit onderzoek blijkt dat 80% een relatie wil. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar speed-daten, online datingbureaus, datingsites en dating-apps voor de telefoon werken niet. Hoe is dat mogelijk? We stellen steeds meer eisen aan onszelf en elkaar. Hoge verwachtingen leiden tot teleurstelling. In jezelf en de ander. Het gevolg is een lage eigenwaarde en/of een onveilige hechting. Dit geldt voor de hele westerse wereld. In deze serie blogs vertel ik over de invloed van de persoonlijke hechtingstijl op het liefdesleven en hoe je dit (positief) kunt beïnvloeden.

Previous Post Next Post